Карл Маркс беше философ-бунтар. Още на млади години той започва

...
 Карл Маркс беше философ-бунтар. Още на млади години той започва
Коментари Харесай

Карл Маркс - идеологът на комунизма, който надживя комунизма

 Карл Маркс беше философ-бунтар. Още на младини той стартира да се бори за демократичните хрумвания на своето време. Принуден е да бяга в заточение - първо в Париж, а по-късно и в Лондон. В Англия той стартира да се интересува от тежкото състояние на служащите, които в епохата на зараждащия се капитализъм живеят и работят при доста тежки условия. Така през 1847 година се ражда неговият „ Комунистически манифест “, в който той и съратникът му Фридрих Енгелс приканват за равни шансове за всички.

Това е и началото на комунизма в света. Този негов труд е нещо доста повече от един чист разбор, споделя политологът Рихард Льовентал. „ В очите на своите поддръжници, комунизмът става неопровержимо обучение, нещо като вяра “, твърди политологът.

Историческото влияние на Карл Маркс се базира на една единствена по рода си връзка сред реформаторски научни знания и една въодушевяваща утопична визия, която въодушевява пионерите на работническото придвижване като някаква международна вяра. А едно обучение, което извършва и религиозни функционалности, постоянно може да се трансформира в доктрина в главите на вярващите и техните проповедници, добавя той.

Капиталът

По-късно Маркс написва още по-известното си произведение „ Капиталът “, който се трансформира в теоретична основа на комунизма. На нея се базират всички бъдещи комунистически деспоти - Ленин, Сталин, Мао Дзедун. Стъпвайки върху концепциите на Маркс те построяват своите комунистически диктатури. Всичко това се случва след неговата гибел, тъй че демократичният мъдрец от Трир не доживява да види плодовете на своя труд. Реалният комунизъм обаче в продължения на десетилетия хвърля известна сянка върху името на философа от Трир, което стартира да се трансформира едвам в този момент - съвсем 30 години след края на комунизма.
 Geburtshaus von Karl Marx in Trier (picture-alliance/dpa/H. Tittel)
Родната къща на Маркс в Трир

" След 1989 година проучването на аналитичния капацитет на творбата към този момент става възможно оттатък рамките на господстващата до преди този момент систематична конкуренция и отвън всевъзможни политически предразсъдъци по отношение на труда на Маркс, основани от марксизма, ленинизма и другите тоталитаризми, като маоизма, да вземем за пример ", споделя социологът от университета в Трир Мартин Ендрес. 

Карл Маркс обаче не е единствено надарен теоретик, а и брилянтен публицист. Неговият „ Комунистически манифест “ и до през днешния ден впечатлява с изящното си слово. Теорията и езиковото благосъстояние направиха Карл Маркс класик, който се учеше във всички немски университети. Анализите на Карл Маркс звучат актуално и през днешния ден - посредством тях можем да вземем за пример доста тъкмо да формулираме какво се крие зад несправедливостта или употребата. При това освен в Европа.

Универсално обучение?
 Deutschland Trier 200. Geburtstag von Karl Marx | Jean-Claude Juncker (Reuters/W. Rattay)
Жан-Клод Юнкер: Да не съдим Маркс за закононарушенията на комунизма

Социологът Мартин Ендрес дава образец с употребата на детския труд, която Маркс жигосва, и която през днешния ден виждаме в редица световни текстилни компании, които употребяват евтиния наемен труд най-много в Азия. " Там ние следим едно разбъркване на пластовете, което Маркс е анализирал доста тъкмо, визирайки Запада. Първоначално евтината продукция се разпорежда на външни реализатори, а по-късно пораждат високотехнологични индустриални мощности, които способстват за повишение на равнището на заплатите, каквото следим в Китай, да вземем за пример. А евтината продукция се трансферира към още по-бедните райони на света. Тоест, в случай че използваме терминологията на Маркс, ние следим релативно повишение на виталния стандарт при в същото време продължение на употребата. И отсам поражда въпросът до каква степен анализите на Маркс, тогава отнасящи се за Западна Европа, към този момент не са универсални ", споделя Ендрес. 

200-годишнината от рождението на Карл Маркс се отбелязва празнично в Германия. Хората към този момент стартират да схващат, че той не може да бъде винен за всичко, което беше осъществено сякаш в името на неговото обучение. Защото след гибелта си той просто не можеше да се съпротивлява на всички, които злоупотребиха с неговото обучение. Да не съдим Маркс за закононарушенията на комунизма, предизвести и председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, който нощес дойде в Трир за формалните тържества послучай 200-годишината от рождението на немския мъдрец. 

Виж всички публикации от Керстен Книп-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР